بیتافیلم
سینماپرس: علیرضا سربخش جانباز روشندل و کارشناس فرهنگی همزمان با سالروز عملیات غرورآفرین مرصاد در گفتگو با سینماپرس به بررسی عملکرد نهادهای فرهنگی و سینمایی در قباحت زدایی از چهره پلید منافقین پرداخت.
این عضو هیات منصفه مطبوعات در گفتگو با خبرنگار سینماپرس اظهار داشت: ما در تاریخ سینمای جمهوری اسلامی ایران به اندازه ای که در سال های اخیر در جشنواره های فیلم فجر فیلم در رابطه با منافقین تولید کردیم، فیلم نداشتیم! مدتی است که پرداختن به این گروهک پلید در سینمای کشور باب شده و این اتفاق از برخی مناظر بسیار خطرناک است!
وی در همین راستا با بیان اینکه مدتی است به بهانه باورساز کردن مخاطب برخی فیلم ها مسیر انحرافی پیش گرفته اند ادامه داد: برخی آمده اند و با این توجیه که می خواهیم اثرمان برای مخاطب باورپذیر باشد در فیلم های شان منافقان را به دو دسته خوب و بد تقسیم کرده اند! دسته بندی منافقین به خوب و بد اصلاً صلاح نیست و اشتباه خطرناکی است و من نمی دانم چنین فیلم هایی بر اساس چه دیدگاه و مجوزی تولید شده اند!
سربخش خاطرنشان کرد: مثلاً در فیلمی مانند «های پاور» بنده نمی دانم چرا ما تصویری از یک منافق خوب را دیدیم؟ ما در این فیلم زنی را دیدیم که چون فردی که می خواست با او ازدواج کند خشن بود و از وی سوءاستفاده می کرد می رفت و همسرش را لو می داد تا آن ها دستگیر شوند و این چنین ما شاهد به تصویر کشیده شدن چهره منافق خوب بر پرده سینما بودیم.
این کارشناس فرهنگی سپس متذکر شد: در خصوص فیلم «سرهنگ ثریا» هم من نظر مساعدی نداشتم. در واقع فضا در این فیلم هم جوری بود که به جای اینکه مخاطب برای شهدا و خانواده های شان نگران باشد باید برای خانواده منافقین ناراحت شود و برای آن ها اشک بریزد! من نمی گویم خانواده آن ها مقصرند اما از این نگاه به مقوله منافقین پرداختن درست نیست.
مدیرمسئول نشریه «سینمارسانه» تصریح کرد: ما نباید فراموش کنیم که این ها چه جانیان بالفطره ای هستند! در فیلم های مربوط به منافقین باید چهره کریه شان به تصویر کشیده شود تا نسل جوان با تفکرات شان آشنا شوند و از آن ها حذر کنند. در این دست فیلم ها باید به دشمن اصلی ما که آمریکایی هستند و در واقع آن ها در طول تاریخ منافقین را شارژ کرده اند اشاره شود. منافقین زمانی که در پایگاه اشرف بودند مشکلات زیادی را برای زائران کربلای معلی به وجود می آوردند و در آنجا جنایات هولناکی را مرتکب می شدند.
وی تأکید کرد: به هر صورت به این نحو پرداختن که منافق خوب داریم به هیچ وجه درست نیست و در واقع انحرافی است که در این نوع فیلم ها به کار رفته؛ کسانی که در شوراهای پروانه ساخت و نمایش نشسته اند باید توجه ویژه ای به این مقوله داشته باشند و با ظرافت و تیزبینی بیشتری مراقب باشند تا در دام این تفکر شوم نیفتند.
سربخش در همین خصوص ادامه داد: این نگاه درست نیست و در واقع منافق بد و خوب را تقسیم کردن با این دیدگاه که یک جور مخاطب امروزی را به این وا بدارد که پای کار بنشیند و در واقع به خزعبلات این ها گوش بدهد صحیح نیست. ما یادمان نرفته همین منافقین ۱۷ هزار نفر از مردم مسلمان این کشور را به خاک و خون کشیدند و در حالی که با صدام می جنگیدیم از پشت به ما ضربه می زدند و دست در دست دشمنان ما داشتند.
وی خاطرنشان کرد: این منافقین اکنون در دل امپریالیسم غربی جا خوش کردند و برای آن ها خوش خدمتی می کنند و باید بدانیم که منافقین همان کسانی هستند که اگر لقمه در دهان شان بگذارید دست شما را گاز می گیرند چنانکه ما شاهد بودیم که وقتی در تیرانا مستقر بودند همانجا علیه آلبانی توطئه می کردند و اطلاعاتی را به نفع فرانسه و… انتقال می دادند و آن ها مجبور شدند در این مسیر بیایند این ها را دستگیر کنند.
سربخش در پایان این گفتگو افزود: یک چنین پدیده ای در سینمای ما انحراف است و امروز نیاز داریم در مقابل این اهمال کاری های صورت گرفته در سینمای کشور بی رحمی آن ها را به تصویر بکشیم و به مردم نشان دهیم. ما نباید فراموش کنیم که در همین فتنه سال ۱۴۰۱ عوامل اصلی اغتشاشات در کشور منافقین بودند؛ آن ها بودند که کینه توزی راه انداختند و سعی کردند با وارد کردن اسلحه به کشور این سرزمین را به آشوب بکشند. آن ها می خواستند جوانان و نوجوانان عزیز ما را دچار اشتباه محاسباتی بکنند و اینطور وانمود کنند که نظام جوانان را ترور می کند در صورتی که ترور را عمال خودشان بر عهده داشتند. امروز ما نیازمند آن هستیم که در سینما چنین فیلمی را تولید و جامعه را آگاه کنیم.